Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση (La Educacion Prohibida)

Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση (La Educacion Prohibida) είναι ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2012. 
Περιγράφει ποικίλες εναλλακτικές πρακτικές εκπαίδευσης και αντισυμβατικά σχολεία στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία, και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προσεγγίσεις όπως η εκπαίδευση με βάση το σύστημα Μοντεσσόρι, το σχολείο εργασίας, η προοδευτική εκπαίδευση, η κατ οίκον διδασκαλία. Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε 10 θεματικά επεισόδια, που το καθένα παρουσιάζει διαφορετικές πτυχές της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, πολλές από τις οποίες αφορούν και την ελληνική εκπαίδευση. 
Η ιστορία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η εξουσία και η δύναμη στα σχολεία, η αξιολόγηση και ο διαχωρισμός των μαθητών, η κοινωνική λειτουργία της εκπαίδευσης, καθώς και ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των οικογενειών αποτελούν βασικές θεματικές ενότητες του ντοκιμαντέρ. 
Αλλά και η αισθητική της ταινίας παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον, με αρκετά επεισόδια  κινουμένων σχεδίων και μια φανταστική δραματοποιημένη ιστορία που συνδέει τα επεισόδια. 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη Ισπανική ταινία που χρηματοδοτήθηκε μέσω της μεθόδου πληθοχρηματοδότησης και προβλήθηκε ταυτόχρονα σε 130 πόλεις, σε 13 χώρες, με συνολικό αριθμό 18.000 θεατών μέσα σε μια μέρα! 
Η ταινία είναι ελεύθερη όσον αφορά στα πνευματικά της δικαιώματα και, όπως αναφέρεται στους αρχικούς της τίτλους, επιτρέπεται και ενθαρρύνεται η με κάθε μέσο αναπαραγωγή και δημόσια προβολή της, αρκεί να μην έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Οι παραγωγοί της επισημαίνουν ότι "είναι μια επιτομή μιας συνεχούς διαδικασίας μάθησης και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί οριστική. Τα πρόσωπα που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ έχουν διαφορετικές ιδέες και απόψεις και η συμμετοχή τους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνούν με όλο το περιεχόμενό του".
Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για εμάς που επιλέξαμε να αναδημοσιεύσουμε την ταινία, σε μια προσπάθεια διακίνησης προβληματισμών γύρω από τα εκπαιδευτικά δρώμενα και επανεξέτασης του ρόλου μας στο σχολείο, καθώς και των μεθόδων και πρακτικών που ακολουθούμε.
Η διάρκεια της ταινίας είναι 2.25΄, τις οποίες πιστεύουμε ότι, αν αποφασίσετε να διαθέσετε, δεν θα πάνε χαμένες...

Καλή θέαση...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου