Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2013

"Σινε-Μαθήματα: Εκπαιδεύοντας θεατές..."Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών που εκπονούν πολιτιστικά προγράμματα με θέμα την αξιοποίηση του κινηματογράφου στο σχολείο, αλλά και για κάθε άλλον ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό, οργανώνουμε σειρά σεμιναρίων με τον τίτλο: «Σινε-Μαθήματα».
Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων με θέμα «Εκπαιδεύοντας θεατές…» στοχεύει στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα που αφορούν τρόπους θέασης της κινηματογραφικής ταινίας, ερμηνευτικών προσεγγίσεων και κριτικών του περιεχομένου της, συζήτησης και διαχείρισης σχετικών ερωτημάτων και γενικότερα σε μια εισαγωγή στην κατανόηση της κινηματογραφικής γλώσσας και την παιδαγωγική αξιοποίησή της.
Τα σεμινάρια, 3ωρης διάρκειας, θα περιλαμβάνουν προβολή ταινιών και συζήτηση γύρω από τη θεματολογία και το περιεχόμενο της ταινίας, με μικρή εισήγηση - πρόλογο, από ειδικούς ομιλητές, παράλληλες προβολές αποσπασμάτων από ταινίες συναφούς θεματολογίας κ.λπ.
Η επιλογή των ταινιών, το περιεχόμενο των οποίων αφορά σε θέματα σχετικά με την εκπαιδευτική πραγματικότητα, τις σχέσεις εκπαιδευτικών – μαθητών κ.λπ.,  γίνεται με κριτήρια παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά σε συνεργασία με ειδικούς του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, κριτικούς κινηματογράφου, ηθοποιούς κ.λπ.), οι οποίοι θα συμμετέχουν στις συζητήσεις ως προσκεκλημένοι ομιλητές, προκειμένου να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη προσέγγιση και αξιοποίηση των ταινιών.
Ο αριθμός των σεμιναρίων θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Προγραμματίζονται 6-8 προβολές, μία ανά 15νθήμερο. 
Ο πρώτος κύκλος θα κλείσει με μια ημερίδα με θέμα τον κινηματογράφο στην εκπαίδευση, στην οποία θα υποστηριχθεί και θεωρητικά όλη αυτή η εμπειρία.
Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Τα σεμινάρια θα υλοποιηθούν σε αίθουσες πολλαπλών χρήσεων σχολείων της Διεύθυνσης που προσφέρονται να τα φιλοξενήσουν, σε απογευματινές ώρες. Τα σχολεία θα επιλεγούν σε περιοχές που να διευκολύνουν τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να τα παρακολουθήσουν.

Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 5.30, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ψυχικού (Σεφέρη 21 και Ομήρου - Νέο Ψυχικό τηλ:210 67 13 822). 
Θα προβληθεί η ταινία The Social Network”, του David Fincher (2010), με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, 5 Φεβρουαρίου. Την ταινία θα προλογίσει ο Κριτικός Κινηματογράφου, Σκηνοθέτης και Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, ο οποίος θα συντονίσει και τη συζήτηση στο τέλος της προβολής. Στη συζήτηση θα συμμετέχει, ως ειδικός προσκεκλημένος ομιλητής,  ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικού Διαδικτύου Γιώργος Κορμάς.
Για τη διευκόλυνση της οργάνωσης της προβολής, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail των Πολιτιστικών Θεμάτων: evakouneli@gmail.com μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2013.

The Social Network”, του David Fincher (2010)
Το φθινόπωρο του 2003 στο Harvard, ένας ιδιοφυής φοιτητής, ο Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), έθετε τις βάσεις για αυτό που λίγα χρόνια αργότερα θα αποδεικνυόταν παγκόσμιο φαινόμενο και θα έκανε τον ίδιο δισεκατομμυριούχο: το Facebook. Η πιο επιτυχημένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης με 500 εκατομμύρια χρήστες κρύβει μία ομιχλώδη ιστορία προέλευσης με νομικές διαμάχες και μηνύσεις, καθώς οι αδελφοί Winklevoss (Armie Hammer) κατηγόρησαν τον Zuckerberg ότι τους έκλεψε την ιδέα ενώ και ο κολλητός του, Eduardo Saverin (Andrew Garfield), συνιδρυτής και αρχικός χρηματοδότης του εγχειρήματος, έκανε αγωγή εναντίον του υποστηρίζοντας ότι τον εκπαραθύρωσε από το project.  
Περισσότερα: http://www.cinemanews.gr/v5/movies.php?n=7210

 Το trailer της ταινίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου