Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Teachers4Europe

Ευτύχησα να είμαι ένα από τα 100 μέλη των πρώτων Teachers4Europe!

 Δάσκαλοι από όλη την Ελλάδα επιμορφωθήκαμε σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, δουλέψαμε πρωτότυπα projects με τους μαθητές μας και παρουσιάσαμε τις εργασίες μας.

 
Το project που δούλεψα με τους μαθητές μου έχει τον τίτλο: "Αξίες με την ίδια... αξία!"
1. Σκεπτικό: Γιατί επιλέξαμε να υλοποιήσουμε τη συγκεκριμένη πρακτική
Η επιλογή του θέματος έγινε από κοινού με τους μαθητές, μετά από καταιγισμό ιδεών στην τάξη, με κεντρικές έννοιες την «Ευρώπη» και την «Ευρωπαϊκή Ένωση». Αφού συζητήσαμε τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήξαμε ότι θα μας ενδιέφερε να μελετήσουμε όψεις του πολιτισμού των χωρών μελών της.
Τέθηκαν ερωτήματα όπως: τι να σημαίνει «πολιτισμός»  για κάθε χώρα; τι να θέλει κάθε χώρα να προβάλει από τον πολιτισμό και την ιστορία της;  
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι ένα «όχημα» για να ταξιδέψεις στον πολιτισμό μιας χώρας, από τη δική της οπτική γωνία, μπορεί να είναι και το νόμισμά της. Οι μαθητές βρήκαν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι όλες οι χώρες που έχουν ως νόμισμα το ευρώ δηλώνουν ταυτόχρονα τη συλλογικότητα (συμμετοχή στην Ε.Ε.) με την κοινή όψη του νομίσματος, αλλά και την ατομικότητα με την εθνική του όψη.
Έτσι, προέκυψε η ιδέα να ερευνήσουμε τις εθνικές όψεις των ευρώ και να επιχειρήσουμε να μάθουμε κάτι για τα σύμβολα, τα πρόσωπα και ό,τι άλλο απεικονίζεται πάνω στα νομίσματα. Και καθώς η οικονομική αξία του νομίσματος είναι ίδια, αλλά και η αξία των συμβόλων που αποτυπώνονται πάνω στα νομίσματα ισοδύναμη, καταλήξαμε στον τίτλο: «Αξίες με την ίδια... αξία!».
2. Παρουσίαση δραστηριοτήτων 
 Α: Ομάδα ερευνητικών δραστηριοτήτων
(1)    Έρευνα στο διαδίκτυο [http://europa.eu/index_el.htm]: Η ιστορία της Ε.Ε., τα κράτη – μέλη (πρωτεύουσες, σημαίες, κ.ά. πολιτισμικά στοιχεία).
(2)    Τα όργανα και οι οργανισμοί της Ε.Ε. [http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/index_el.htm].
(3)    Η ευρωζώνη [http://www.ecb.int/euro/intro/html/map.en.html].
(4) Καταγραφή συμβόλων των νομισμάτων του 1 ευρώ κάθε κράτους [http://www.ecb.int/euro/coins/1euro/html/index.el.html], αναζήτηση ιστορικών και πολιτισμικών στοιχείων για το καθένα, δημιουργία ψηφιακής παρουσίασης
 Β: Βιωματικό εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας: Παιχνίδι ρόλων και  ζωγραφική με θέμα τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης.
Γ: Ομάδα δραστηριοτήτων με τίτλο: «Βρες τη χώρα απ’ το ευρώ»
1η δραστηριότητα (ατομική): Κάθε μαθητής έγραψε μια ιστορία και μέσα της «έκρυψε» το σύμβολο του ευρώ μιας χώρας. Όταν διαβάσαμε τις ιστορίες, οι μαθητές προσπαθούσαν να εντοπίσουν το σύμβολο μέσα στην ιστορία και να αναγνωρίσουν ποιας χώρας το ευρώ είναι.
[Η δραστηριότητα δόθηκε την εβδομάδα πριν την Καθαρή Δευτέρα. Αξιοποιώντας την επικαιρότητα, το θέμα ορίστηκε ως εξής: «Ένας χαρταετός κόπηκε από το σπάγκο του και παρασύρθηκε από τον αέρα πάνω από τις χώρες της Ε.Ε. Πού λέτε να ταξίδεψε και τι μπορεί να είδε;»]
2η δραστηριότητα (ομαδική): Μια ομάδα μαθητών ανέλαβε να κατασκευάσει ένα παιχνίδι [το «Eurotrivial»], με ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν διάφορες γνώσεις για τις χώρες της Ε.Ε. Το παιχνίδι αποτελείται από: ένα στρογγυλό ταμπλό χωρισμένο σε 12 κομμάτια (6 χρώματα Χ 2), 2 ζάρια, 42 κάρτες ερωτήσεων-απαντήσεων (μοιρασμένες στα 6 χρώματα του ταμπλό) και νομίσματα ευρώ για πιόνια (βλ. εικόνες-μοντέλα 1-3).
Κανόνες παιχνιδιού: Τα παιδιά χωρίζονται σε 4 ομάδες, οι οποίες παίζουν ανά δύο (αντικριστά). Κάθε ομάδα ρίχνει το ζάρι και ανάλογα με τον αριθμό που θα πετύχει μετακινεί το πιόνι-ευρώ της πάνω στο ταμπλό. Το χρώμα στο οποίο θα σταματήσει το πιόνι καθορίζει και την κατηγορία της ερώτησης που θα δεχτεί από την απέναντι ομάδα. Οι ομάδες/παίχτες κερδίζουν έναν πόντο, για κάθε σωστή απάντηση. Σε κάποιες από τις απαντήσεις «κρύβονται» σύμβολα των ευρώ. Όταν εντοπίσουν τις απαντήσεις που αναφέρονται σε σύμβολα του ευρώ έχουν bonus 5 επιπλέον πόντους. Κερδίζει η ομάδα/παίχτης που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους.
Σκοπός των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήσαμε είναι η ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων των μαθητών, όπως της αυτοεκτίμησης και της υπευθυνότητας, η γνωριμία τους με δημοκρατικά μοντέλα κοινωνικής συμπεριφοράς,  η ανάπτυξη του αισθήματος "του ανήκειν" και  η καλλιέργεια ευρωπαϊκής ταυτότητας, μέσα από ένα πλέγμα γνώσεων, ικανοτήτων και γραμματισμών (όπως ο γραμματισμός του ενεργού και υπεύθυνου πολίτη και ο πολιτιστικός γραμματισμός), που θα τους δώσουν τα απαραίτητα εφόδια να συμμετέχουν μελλοντικά ως ενεργοί πολίτες της χώρας τους στην ευρωπαϊκή κοινωνία.
Με τις δραστηριότητες που πραγματοποιήσαμε, επιχειρήσαμε να δώσουμε στους  μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν όσες από τις συνιστώσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τούς αφορούν ως παιδιά, νέους και μελλοντικούς πολίτες και παράλληλα να τις συνδέσουν με θέματα που αναφέρονται στο εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν στα μαθήματά τους (Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Ιστορία, Γεωγραφία κ.λπ).
  Η παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας των μαθητών 
(τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρουσιάζονται με τη σειρά ένταξής τους στην Ευρωζώνη)